Home » Sanatatea » Respecta-ti propriile promisiuni!

Probabil ca multi stiti ca ma antrenez sa ma trezesc dimineata, foarte devreme in jurul de 4:30-4:45 ca sa pot sa ma ocupa de mai multe aspecte importante din viata mea, astfel incat sa nu imi dau peste cap viata de familie, progamul copiilor si multe alte roluri pe care le am de gestionat in viata persoana si profesionala.

Instalarea acestui obicei este cu multe urcusuri si coborasuri in cazul meu. De multe ori ma simt ca si cand as incerca sa calaresc un cal salbatic, care atunci cand zic, gata! l-am domesticit ma trezesc ca ma ma arunca din sa! De multe ori am avut perioade mai mare de 21 de zile (dupa unii specialisti timpul necesar instalarii unui nou obicei) in care am reusit sa ma trezesc si apoi am recidivat, la somnul dulce de pana la ora 6:45-7:00.

Scenariu de ceva vreme decurgea in felul urmator, imi puneam ceasul sa sune la 4:30, iar apoi apaseam pe snooze din 15 in 15 minute, sau pur si simplu dormeam pana la 6:30 cand apoi fortata de imprejurari, trezitul copiilor, mersul la gradinita, serviciul, incepeam sa intru in criza de timp, ca atare instalam o graba si o presiune in toata casa, pentru a reusi sa recuperez minutele pierdute motaind sub caldura pilotei.

Bineinteles ca in acest sistem defectuos, copii se simteau ridicati pe sus, mami care mereu ii strunea, eu panicata ca in mai putin de 30 de minute  trebuia sa fac sandvisuri, sa ma pregatesc pentru noua zi, si  mai trebuia sa gestionez si propria vinovatie  de pe umeri ca mi-am permis sa dorm mai mult decat stabilisem intial!

Totul era ca un ciclu din care imi era imposibil sa ies desi seara aveam cele mai bune intentii prin setarea ceasului sa ma tresc la o anumita ora, dimineata anulam totul prin negocierile cu mine sub pilota.

Ieri s-a schimbat ceva in tot acest scenariu! Am fost nevoita sa ma trezesc la 4:30, fara sa existe posibilitatea sa mai negociez cu mine pentru ca aveam intalnire la 5:40 cu o persoana care dorea sa alergam la aceasta ora nerezonabila!

Stiam ca aveam nevoie de ceva mai mult timp ca sa ma dezmortesc, sa devin prezenta si constienta, asa ca 4:30 a fost ora de trezire!

Imi place dimineata sa stau sa scriu, e felul meu de a medita, de a-mi aduce claritate in ganduri. Sper la un moment dat sa pot face meditatie fara sa ma mai agat de scris, insa daca asta functioneaza acum, merg pe acest sistem!

In timp ce scriam, am realizat care era secretul pentru care de ceva vreme, nu mai reuseam sa ma trezesc la ora stabilita initial!

Problema era in alegerea pe care o faceam in doar cateva secunde, in timp ce nu eram perfect constient de consecinte!

Realitatea este ca daca cineva acum te-ar trezi brusc din somn si te-ar pune sa negociezi la foc armat, probabil ca nu ti-ar iesi foarte bine acest proeces pentru ca corpul tau nu a avut ocazia sa isi activeze toate functiile, sa devina cu adevarat prezent, sa faca conexiuni logice, rationamente! De unde atitudine, stare de spirit, claritate mentala pentru o negociere corecta cand abia ce te-ai trezit din somn si creierul tau a iesit din starea theta?

Insa eu, ma asteptam se iau alegeri bune in 5 secunde, brusc trezita din somn, sperand sa castig negocierile cu mine insumi si sa ma dau jos din pat! Bineinteles ca nu castigam! Sunt om ca toti ceilalti!

Am realizat ca acest aspect de negociere cu mine insumi este important, prin simplu fapt ca vreau sa ma asigur ca actiunile mele au un anumit scop, o motivatie clara, ca am o anumita flexibilitate, ca pastrez congruenta cu valorile mele! Secretul in cazul meu este ca pot sa am in continuare negociere cu mine, insa la un moment mult mai potrivit!

Seara,inainte de culcare, astfel incat dimineata sa nu mai existe o a doua runda de negocieri, pentru ca jocul nu e corect!

In timp ajunge sa fie foarte sabotor acest proces si sa iti anihileze treptat increderea in tine, mai laes cand iti propui sa faci ceva, un lucru cat de marunt cum este trezitul la o anumita ora, realizarea unor activitati  simple din to do-ul tau si constant ti se intampla sa iti incalci propria promisiune!

E un teren minat, foarte riscant pentru ca o incredere in sine sanatoasa se baseza pe un nivel ridicat de integritate, prin care iti respecti propriul cuvant!

Consider ca e mult mai sanatos sa nu iti promiti ca vei face anumite actiuni, decat sa renunti, sa amani, sa te impiedici sa faci ceea ce ti-ai promis!

Ghici ce o sa se intample prin legea oglindirii? Daca tu nu iti tii promisiunile fata de tine, nici altii nu o sa le tina fata de tine si pe langa asta iti subminezi singur propria incredere in tine si in altii!

Sfatul meu, este sa iti faci promisiuni pe care sa le respecti si daca te impiedici pe parcurs, nu renunta, gaseste solutii, identifica care sunt problemele, discuta cu altii despre asta!

Vrei sa discutam despre provocarile tale, despre cum poti sa iti respecti promisiunile? Scrie-mi pe contact@oanamihailescu.ro pentru a stabili o sesiune de coaching gratuita in care sa gasim noi solutii!

Sursa foto.

  • Contact

    Vrei sa programezi o sesiune de coaching sau o calatorie emotionala?

    contact@oanamihailescu.ro

  • Pagini

  • Aboneaza-te la newsletter

    * indicates required