Home » Dezvoltarea personala » Ce poate invata un copil si un adult de la un mester olar?!

Ce poate invata un copil si un adult dintr-o simpla excursie unde lucreaza cateva ore cu un mester olar?

Cred ca foarte multe la nivel subconstient si constient. Acestea sunt concluziile mele dupa ce copii mei, Luca si Matei au trecut prin o astfel de experienta.

Pamantul, apa, aerul si focul sunt elementele esentiale, cu care el are ocazia sa interactioneze in forma lor bruta!

Bucuria copiilor de a descoperi toate etapele care conduc in final la crearea obiectului mult ravnit, propriul castronel, propria creatie ma face sa ma gandescĀ  prin comparatie la propria blazare pe care o avem atunci cand devenim adulti in fata micilor mari minuni care ne inconjoara zi de zi si pe care le generam clipa de clipa!

Uitam sa ne minunam de cat de frumoasa este viata, de cate multe lucruri putem crea amestecand in diferite proportii genialitatea propriei minti si resursele pe care le avem la dispozitie.

Micul omulet, invata ca este profund conectat cu natura si cu tot ceea ce aceasta ii ofera, iar mintea cu care Dumnezeu l-a inzestrat il va ajuta sa uneasca toate aceste elemente diferite, pentru a crea ceva unic! O experienta de acest gen il invata pe copil ce inseamna respectul reciproc, fata de propria fiinta dar si fata de natura.

Ce mai invata copilui si adultul in acelasi timp?

pentru articolFoarte repede copilul invata ca e destul de dificil sa contureze singur propria “ulcica”. Are puterea sa isi constientizeze propriile limite si asa este dispus sa lucreze in echipa, sa se lase ghidat de un maestru, pentru a isi depasi provocarile.

Acesta este mesterul care vine cu propria pricepere si intelepciune datorita pasiunii, varstei, a experientei si a lucrului efectiv cu pamantul!

Inocenta si puritatea sufletului de copil se lasa frumos modelate, urmand ca aceasta “matrice” sa fie inpregnata in mod subtil in ceea ce in final va rezulta ca fiind propria creatie.

Adultul, ghidat poate de un ego exarcebat, ar putea avea tendinta sa lucreze singur, sa se priveze de bucuria de a constui alaturi de mester, bazandu-se pe propriile forte.

Dupa o buna perioada de timp, obosit in final de frustrare si dezamagire, apeleaza la sprijin. Cunosc situatii in care desi in mediul profesional existau adevarati maesti in anumite domenii, acestia au fost neglijati, cunostintele lor nevalorificate, timp irosit si pierdut fara folos.

Motivul din spatele unui astfel de comportament, este ca multi nu avem dezvoltat la un nivel superior inteligenta emotionala care se bazeaza in primul rand pe cooperare si nu pe competitie, pe a prelua informatii, pe a extrage ce este valoros de la fiecare fiinta umana.

Un alt lucru care m-a impresionat a fost veneratia si admiratia sincera pe care copii o aveau fata de propriul lor obiect, care a iesit ca rezultat al muncii lor. Fiecare isi avea in palme propria creatie si se minuna de cat de frumos a fost conturat acel obiect magic doar din apa, pamant, foc si munca alaturi de eroul lor, mesterul olar!

De cate ori noi, ca adulti ne-am lasat mintea sa ne judece realizarile, sa ne critice proiectele, sa intre in comparatii nefaste?

De cate ori nu ne-am privat singuri de momentele de celebrare fata de munca si efortul depus in locul in care ne-am depus mintea sclipitoare, energia si inima?!

Poate daca copii nostri vor creste cu o astfel de principii sanatoase, inspirate cu mult drag si caldura de educatia Waldorf, poate ca natura, stiinta, tehnica si alte discipline utile omului vor evolua intr-un ritm cu adevarat puternic.

Sumarizand, iata care au fost lectiile pe care adultul din mine le-a desprins:

1. onorand genialitatea cu care Dumnezeu ne-a inzestrat putem crea lucuri minunate;

2.lucrand in echipa, invatand de la cei apropiati poti mult mai repede si mai usor sa ajungi la rezultatele dorite, evitand frustrare, dezamagire, nemultumire.

3.respectarea, aprecierea propriei munci si a rezultatului obtinut duce la sentimentul de implinire si pace sufleteasca, chiar daca te afli intr-un continuu proces de imbunatatire.

4.mintea si inima deschisa, iti permit sa poti invata de la oricine!

Tu ce ai invatat din acest articol?

Care este acel ceva pe care vrei sa il extragi mai departe pentru tine in viata ta si sa evoluezi la urmatorul nivel?

In masura in care consideri ca iti pot fi de folos si vrei sa aduci claritate in obiectivele tale pentru a da la o parte blocajele pe care le ai in divesre domenii ale vietii nu ezita sa ma contactezi pentru a programa o sesiune de coaching pe adresa: contact@oanamihailescu.ro

 

 

 

 

  • Contact

    Vrei sa programezi o sesiune de coaching sau o calatorie emotionala?

    contact@oanamihailescu.ro

  • Pagini

  • Aboneaza-te la newsletter

    * indicates required