Home » Dezvoltarea personala » Invata prin constientizare!

Simt nevoia sa impartasesc cu voi un lucru pe care si eu la randul meu l-am inteles de curand.

Se pare ca noi avem doua posibilitati de a invata:

prima modalitate este de a invata, prin propriile noastre experiente; trecem prin tot felul de situatii, ne expunem la suferinte si asa invatam.

cea dea doua posibilitate este de a invata este prin constientizare; e suficient sa te uiti la oamenii din jurul tau sa vezi prin ce trec ei si sa inveti din experientele lor, sa te uiti la un film, sa citesti o poveste si sa inveti din ea.

Pana nu demult, eram foarte sigura ca mie imi place si mi se potriveste sa invat doar din proprie experienta! Ma expuneam la tot felul de situatii, care apoi necesitau foarte mult timp de recuperare si vindecare emotionala, fara sa mai pun in calcul ca de multe ori era afectata stima mea sine dar si increderea in propriile forte.

Ma “incalzeam” cu gandul¬† ca asa cu siguranta nu voi uita aceasta lectie, pentru ca am invatat-o pe propria piele. Sincera sa fiu, cred ca era si un soi de mandrie atunci cand mai uitam la propriile “cicatrici”, asemeni unui razboinic care isi aminteste de zilele lui de glorie dar si de bataliile pe care le-a purtat atunci cand isi priveste propriile rani cicatrizate.

De ce trebuie sa trecem noi prin experienta de a fi grav bolnavi, de a fi saraci, singuri, depresivi etc. ca sa reusim sa ii intelegem cu adevarat pe cei de langa noi si ceea ce viata vrea sa ne invete?

Cred ca avem nevoie de mult curaj, intelepciune pentru a invata si noi la randul nostru din experientele oamenilor care ne inconjoara dar si de abilitatea de a fi empatici, de a ne traspune in rolul prietenului de langa noi pentru a intelege pe deplin ceea ce se intampla cu adevarat.

Va invit si pe voi sa invatati prin constientizare! Profitati de fiecare experienta de viata care va este oferita, fie ca este a voastra sau a oamenilor de langa voi.

Luati-va timp sa va ganditi ce anume ati putea voi sa invatati, daca ati fi expusi la o situatie similara.

Luna aceasta am fost martora la doua suferinte in cercul meu de prieteni. Practic, doua femei au trecut prin durerea cumplita de a-si pierde bebelusii prin nastere prematura si avort spontan. Marturisesc ca mi-a fost greu sa stau fata in fata cu suferinta unei mame care si-a pierdut copilul, mai ales ca eu nu am trecut prin aceasta experienta.

Atunci cand alegi sa inveti din fiecare experienta care te inconjoara, ti dai seama ce lectie poti sa asimilezi tu si ce poti face si tu la randul tau in propria viata.

In cazul meu, lectia este sa observ cum un cuplu poate alege sa se resudeaze la un nivel foarte profund atunci cand trece prin o astfel de suferinta, cum poate reapare compasiunea intre cei doi parteneri dar si admiratia reciproca fata de puterea de a trece prin o astfel de trauma care lasa urme adanci atat in sufletul femeii dar si al barbatului!

Ce mai pot invata eu prin constientizare din aceste lectii si experiente de viata?

Simplu fapt ca e necesar sa cultiv o relatie armonioasa, frumoasa cu sotul meu, sa fim mereu conectati unul la celalalt, indiferent ca trecem prin momente de tristete si durere profunda sau bucurie imensa.

E dureros ca de cele mai multe ori oamenii ajung se reconecteze si sa se redescopere unul pe celalalt la un nivel foarte profund atunci cand trec prin suferinta!

Cred ca viata poate fi mult simplificata, invatand prin acest proces de constientizare. Se spune ca legea karmica sau pur si simplu o experienta de viata  repetitiva este intrerupta din ciclicitatea ei in momentul in care intelegi si asimilezi lectia pe care viata vrea sa ti-o ofere!

Te intrebi de ce parca dai de acelasi tipar de barbati, de ce mereu interactionezi cu colegi agresivi si competitivi, de ce te inconjori de prieteni bolnaviciosi? Un posibil raspuns este faptul ca inca nu ai invatat lectia, care sa iti dea puterea sa spargi ciclul karmei!

Recomandarea mea este sa pastrati un jurnal, in care sa integrati lectiile de viata asimilate prin constientizare.

Apelati la un om care sa va sprijine in acest proces de constientizare, daca simtiti ca nu reusiti sa intelegeti pe deplin esenta!

Acesta om foate fi un coach, un psiholog, un terapeut, un consilier sau poate cea mai buna prietena alaturi de care poti sa iti deschizi sufletul!

Astept feedback-urile si comentariile voastre la acest articol pe adresa contact@oanamihailescu.ro

Sursa foto.

 

 

  • Contact

    Vrei sa programezi o sesiune de coaching sau o calatorie emotionala?

    contact@oanamihailescu.ro

  • Pagini

  • Aboneaza-te la newsletter

    * indicates required